GIMNAZISTAI DALYVAVO "MokRinkimuose" - "RINKO SEIMĄ"

  • Paskelbė : Robertas
  • Paskelbta: 2024-10-11
  • Kategorija: Renginiai

      Rudens pradžioje Lietuvos jaunimo organizacijų taryba (LiJOT) pakvietė  Lietuvos mokyklas dalyvauti iniciatyvoje  "MokRinkimai". Mūsų gimnazija atsiliepė į kvietimą ir spalio 9 d. organizavo  LR Seimo rinkimų simuliaciją. Rinkimuose dalyvavo I-IV gimn. kl. mokiniai.
      Gimnazijos aktų salė tapo balsavimo vieta. Čia įsikūrė rinkimų komisija, stebėtojai. Į pagalbą atėjo Šiaulėnų seniūnija - seniūnė pasirūpino, kad "rinkimų patalpoje" būtų balsadėžė ir balsavimo kabinos. Organizatoriai iš Vilniaus atsiuntė tikrus rinkimų biuletenius – mokiniai balsavo ne už "baravykų" ar "voveraičių", o už realiai LR Seimo rinkimuose dalyvaujančias partijas ir vienmandatės Radviliškio – Tytuvėnų rinkiminės apygardos kandidatus. Lietuvos moksleivių sąjunga (LMS) pateikė "referendumo klausimą"  - "Ar reikėtų leisti savivaldos rinkimuose balsuoti nuo 16 m. amžiaus?"
      Balsavimas vyko pertraukų metu. Pirmoji į salę atiduoti savo balsų įžengė abiturientė Elinga Rinkevičiūtė. Po jos įsidrąsino ir kiti. "Rinkimuose" aktyviausiai dalyvavo IIg klasės mokiniai – jų atėjo net 82,61 proc. Nedaug atsiliko abiturientai – 77,78 proc. Mažiausiai pilietiški esantys pasirodė trečiokai gimnazistai – 66,67 proc. (nebalsavo trečdalis klasės – 6 iš 18 mokinių).
     Vykstant balsavimui stebėtojai nefiksavo rimtesnių pažeidimų – "rinkimuose" gimnazistai elgėsi atsakingai.
      Pasibaigus "MokRinkimams" rinkimų komisija suskaičiavo nepanaudotus rinkimų biuletenius ir, aišku, rinkimų rezultatus, surašė rinkimų rezultatų protokolą. Sugadintų biuletenių buvo vos keletas – du žmonės pažymėjo ne vieną, o kelias partijas, keletas balsuotojų neišsirinko nei vienos – įmetė tuščią biuletenį. 
     Suskaičiavus balsus, pasirodė, kad visos rinkimuose į LR Seimą dalyvaujančios politinės jėgos (išskyrus sąrašą Nr.9) ir visi dešimt vienmandatės apygardos kandidatų Šiaulėnų gimnazijoje gavo daugiau ar mažiau balsų. Beje, balsų skaičiaus skirtumai nėra dideli.

      Daugiausia balsų surinko:
             Partija "Nemuno aušra" – 23,53 proc. balsų;
             Laisvės partija – 15,69 proc. balsų;
             Lietuvos socialdemokratų partija – 13,73 proc. balsų.

      Vienmandatėje apygardoje daugiausia gimnazistai balsavo už šiuos kandidatus:
             Gediminą Lipnevičių – 23,64 proc. balsų;
             Mantą Poškų – 16,36 proc. balsų;
             Antaną Čepononį – 12,73 proc. balsų.

     Į klausimą ,,Ar reikėtų leisti savivaldos rinkimuose balsuoti nuo 16 m. amžiaus?“ mokinių nuomonės išsiskyrė: 57, 14 proc. atsakė "Taip", 42,86 proc. - "Ne".

     Nors renginys "MokRinkimai" daugeliui gimnazistų patiko, mokiniai klausinėjo, ar dabar jis vyks kiekvienais metais, optimizmą mažina kai kurių mokinių atsakymai į "vietinių žurnalisčių" Austėjos Pečiukevičiūtės ir Ivetos Daugelaitės rinkimų dieną pateiktus klausimus. Cituojame žurnalisčių pateiktas nuomones: ,,Paklausiau vienos antrokės gimnazistės: "Ar manai, kad tavo balsas daro įtaką?" Ji atsakė: "Nelabai. Man atrodo, kad vienas balsas nieko nepakeis". Panašiai teigė ir IVg klasės mokinys: 
"Aš dar nežinau, ar mano balsas iš tikrųjų ką nors pakeis". Ig klasės mokinė į klausimą "Kodėl jūs nenorite balsuoti?" atsakė: "Nes manau, kad dar esu per jauna tam. "Trečiokas, kuris bandė įsigilinti į partijų programas, sakė: "Gal tai ir svarbu, bet sunku suvokti, kurios partijos vertybės man artimos".
    Visgi gimnazistai pripažįsta, kad iniciatyva buvo naudinga kaip praktinis rinkimų procesų suvokimo būdas. Tikime, kad Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos tikslas "Ugdykime įprotį – auginkime pilietiškumą!" rado atgarsį Šiaulėnų gimnazijoje.

     Už supratimą ir bendradarbiavimą dėkojame Šiaulėnų seniūnei ir seniūnijos darbuotojams.

Istorijos mokytoja Laima Maminskienė
 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas