"Nepatogus kinas" atkeliavo į gimnaziją

  • Paskelbė : Robertas
  • Paskelbta: 2024-10-17
  • Kategorija: Renginiai

      Jau 18-ą spalį Lietuvoje vyksta tarptautinis žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalis "Nepatogus kinas" –  nekomercinis renginys, siekiantis supažindinti visuomenę su pasaulinėmis aktualijomis, skatinti būti sąmoningiems ir kritiškiems. Kadangi mūsų gimnazija yra aktyvi "Nepatogaus kino klasės" – nemokamos švietimo platformos -  naudotoja ir  projektų dalyvė, kasmet gauname kvietimą dalyvauti festivalio renginiuose. Prieš keletą metų žiūrėjome filmus Panevėžio kino teatre "Garsas", užpernai po filmo "Šiaurinė srovė" peržiūros Vilniaus "Skalvijos" kino teatre kartu su kitų šalies mokyklų mokiniais į Nerį paleidome GPS siųstuvą tirti "šiukšlių turizmą", pernai vykome į festivalio renginį "Forum Cinemas Vingis" Vilniuje, o šiemet festivalis atkeliavo pas mus į Šiaulėnus. 35-iems gimnazijos II ir III klasių mokiniams buvo suteikta galimybė nemokamai pamatyti  filmą ir jį aptarti nuotoliniu būdu prisijungus edukatorei.
     Gimnazistai žiūrėjo Tarptautiniame dokumentinių filmų festivalyje "Amsterdamas IDFA 2023" geriausio jaunimo filmo apdovanojimą pelniusį filmą "Mano sesuo". Filmas pasakoja apie jautrią ir meninių gebėjimų turinčią paauglę Zuzią, kovojančią su priklausomybe nuo narkotikų. Šio filmo režisierius yra merginos brolis, bandantis išsiaiškinti, kas atsitiko jų šeimos gyvenime, kad Zuzia įklimpo į priklausomybę...
    Po filmo mokiniai dirbo grupėse – aptarė edukatorės Gintarės pateiktus klausimus. Tada garsiai dalijosi  savo pastebėjimais.
    Kai vykdavome žiūrėti festivalio filmų į Vilnių, Panevėžį, susirinkdavo šaunios kompanijos – mėgstantys kiną, aukštos vidinės kultūros mokiniai – juk festivalis "Nepatogus kinas" skirtas elitiniam žiūrovui. Šiemet pabandėme padaryti jį prieinamą kiekvienam – filmą žiūrėjo visi II ir III gimnazijos klasių mokiniai. Ir dauguma jų nenuvylė, nors filmą žiūrėti nebuvo lengva – kaip ir įprasta festivalių filmams, jis įgarsintas originalo (lenkų) kalba, lietuviški buvo tik subtitrai, jie nuolat keitėsi, todėl reikėjo greitai skaityti, dar ir subtitrų šriftas buvo gana smulkus.  Visgi keletui gimnazistų filmo peržiūra tapo neįveikiamu iššūkiu... 
     Festivalis "Nepatogus kinas" dar tęsiasi iki spalio 27 d. Pasirinkus norimą filmą, jį galima parsisiųsti, tiesa, tai kainuoja 5 eurus (abonementas visai festivalio programai – 40 eurų). Filmai iš jaunimui skirtos serijos "Filmai, padedantys augti" – 3 eurai. Festivalio "Nepatogus kinas" filmo peržiūra – puikus būdas visai šeimai kartu praleisti vėsų rudens vakarą ar savaitgalio popietę.

Istorijos mokytoja Laima Maminskienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas